Ekonomi

Yağışlar tuz hasadının azalmasına neden oldu

Yağışlar tuz hasadının azalmasına neden oldu

SİVAS – Sivas’ın tescilli doğal kaynak tuzu olan Fadlum tuzunun veriminde düşüş bekleniyor. 2023 yılının ilk yarısının yağışlı geçmesi nedeniyle tuz üretim sezonunun kısaldığını söyleyen üreticiler, yıllık 1.500 ton olan üretim kapasitesinin bu yıl bin tona düşmesini bekliyor.

Sivas’ta yerden 7 metre yükseklikte çıkarılan tuzlu kaynak suyundan üretilen Fadlum Tuzunun rekoltesinin bu yıl azalması bekleniyor. Yer altından yapılan tuz havuzlarına dökülen tuzlu su, hava ısındıkça suyu buharlaştırarak tuza dönüşüyor.

84 mineral içeren doğal kaynak tuzu tamamen doğal yöntemlerle oluşturulmuştur. Ülke genelinde şiddetli yağışlardan etkilenen tuz üreticileri bu yıl verimde düşüş bekliyor.

“4 aylık bir üretim sezonumuz var”

İşletmeci Yunus Yılmaz, geleneksel yöntemlerle doğal tuz ürettiklerini belirterek, “Sivas ve çevresinde Fadlum Tuzu olarak biliniyor. Burası 150 yıldır üretim yapan bir yer. Daha önce devlete aitti. 2000 yılında özelleştirildi satın aldık.Yazın çıkıyor.4 aylık üretim süremiz var.Kalan aylarda bakım ve tadilat yapılıyor.11.aya kadar üretiyoruz.Sonrasında tuzlu suyu ihtiyaca göre depoluyoruz. Mevsim şartlarında mayıs ve haziran aylarında havuzlar temizleniyor.Temizlik sonrası stokta biriken tuzlu suyu havuzlara bırakıyoruz.Doğal olarak güneş sayesinde buharlaşma nedeniyle.Tuz alıyoruz” dedi.

“Tamamen doğal bir şekilde oluyor”

Tuz oluşumuna müdahale etmediklerini belirten Yılmaz, “Tamamen doğal yöntemlerle oluyor. Sıradan yer altı tatlı suyu kaya tuzuna maruz kalıyor. Kaya tuzunu eriterek tuzlu su olarak yüzeye çıkıyor. Yazın tuzlu suları havuzlara atıyoruz. Güneş sayesinde tuz buharlaşarak oluşuyor. “Ekipmanlarımızla dışarı çıkmasını sağlıyoruz. Biz sadece oluşumunda yer alıyoruz. 2-3 gün kurutuyoruz sonra paketliyoruz” dedi.

“Hedefimiz bin ton civarında”

Yağışların üretimi olumsuz etkilediğini ifade eden Yunus Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

“Tuza su ekleyince eriyor. Yağmur yağınca tuzluluğu azalıyor buharlaşması gecikiyor. Gecikince üretim süremiz kısalıyor. Bu yıl geç başladık. Şu an kapatmayı düşünüyoruz. boşluk, hava güzel. Eskiden normal bazlarda 1.500 tona kadar çıkıyorduk. Bu sene yağmurlar çok yağınca ve süre kısalınca hedefimiz bin ton civarında.”

hemsinajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu