Haber

Kuraklığa karşı ‘gölet formülü’nde ilk kazma vuruşları

Türkiye’nin en çok yağış alan ili olan Rize’de kuraklığa karşı içme suyu sorununu analiz etmek için devreye alınan 1 milyon metreküp kapasiteli ‘yapay gölet’ projesinde ilk kazı yapılıyor. yağışın azalması, yağmur ve yüzey sularının depolanacağı yer. Belediye Başkanı Rahmi Metin, “Bu ay ilk kazısını yaparak 45 metre gövde yüksekliğindeki gölet projesini yapıyoruz. Yazın su seviyesinin yüzde 30’lara düşmesi sorununu aşmış olacağız.”

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde son aylarda küresel ısınmanın etkisiyle azalan yağışlar kuraklık tehlikesini de beraberinde getiriyor. Türkiye’nin en çok yağış alan ili olan ve sel, heyelan ve taşkınlarla öne çıkan Rize, özellikle kuraklık nedeniyle yağmurların etkisini kaybettiği yaz dönemlerinde içme suyu sıkıntısı yaşıyor. Yıllık ortalama 2 bin 400 kilogram yağış alan ancak son yıllarda yağış miktarı azalan kentte, Rize Belediyesi ve Devlet Genel Müdürlüğü tarafından yağmur ve yüzey sularının depolanacağı ‘yapay gölet’ projesi yaptırıldı. Su İşleri (DSİ) kuraklığa karşı içme suyu sıkıntısını analiz edecek. Çağrankaya Yaylası’nda ilk hafriyatın yapılacağı proje ile ihale süreci tamamlanacak ve akan yüzey sularının toplanacağı 45 metre yüksekliğindeki gölette 1 milyon metreküp su depolanacak. Mart ayında 1160 rakımlı. Arıtılan yüzey sularının 2 yılda tamamlanacak ve devreye alınacak gölette biriktirilerek içme suyu şebekesine aktarılması sağlanarak şehrin bu konudaki sorununun çözülmesi amaçlanıyor.

Projenin hazırlık aşamasından bahseden Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, “Gölet çalışmalarına 2 yıl önce başladık ve yatırım programları aldık ve o günlerde bile ‘Rize’de su sıkıntısı mı var? “Doğal rezervuarlarda su biriksin diye geçen yıldan önemli bir kazanç elde ediyorsunuz ama biz bunların hepsini çalışarak gölet projesini başlattık. İnşallah Mart ayında Çağrankaya bölgesinde ilk kazıyı vuracağız. İhalesi yapılan, mevcut su alma yapısının 3-4 kilometre yukarısında, Gövde yüksekliği 45 metre olan büyük bir gölet projesi yapıyoruz.Su seviyesinin 30’un ortasına düşmesi sorununu aşabileceğiz. Bu rezervuarlardaki su ile yaz aylarında yüzde -40.” kesildiğini gördüm. Rize gibi yerde suyun olmaması büyük hayal kırıklığı oldu. Hava çok kuru. gitmiş. İstediğimiz kadar yağmur yağmadı. Kimse dikkat etmiyor. Su zahmetine girmediğimiz için biraz rahat davranıyoruz, herkes elinden geldiğince akıyor. Suyu tasarruflu kullanmalıyız.” İsmet Yılmaz da, “Suyu çok israf ediyoruz. İhtiyacınız kadar kullanacaksınız. Boşa harcanmamalıdır. İhtiyaca göre kullanmalıyız. Buna çok dikkat etmemiz gerekiyor” dedi. Ali Birben ise “Kuraklık var, iklimler değişti. Köylerde artık bir depo yetmiyor, ikincisini yaptırdık. Daha önce nehirlerimiz vardı. Dereler kurudu, sularımız yerin altına battı” dedi.

marmaris-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu